vrijdag 2 december 2011

Rara wie ben ik?

Kinderen stellen die vraag met veel plezier. Ze sluipen tot achter je stoel, slaan hun handjes voor je ogen en vragen met een verdraaid stemmetje: Rara wie ben ik? Je denkt even na en geeft vervolgens natuurlijk het verkeerde antwoord. De lol zit in de korte tijd van raden, van niet-weten, die je laat bestaan. Tot aan het moment van gespeelde verbazing bij de ontknoping: Oh, ben jíj het! Eind goed, al goed.

De kwestie wordt interessanter wanneer volwassenen die vraag aan zichzelf gaan stellen. Het lijkt een vreemde, retorische vraag, maar is het de drijvende kracht achter een groot deel van de huidige training- en coachingsbranche. Het is immers dé opdracht van de moderne tijd: Wees authentiek. Zorg dat je je werkelijke Zelf bent of wordt. Leef vanuit je Essentie. Luister naar je innerlijke Bron.
Er wordt heel wat energie gestoken in het zoeken naar en ontdekken van innerlijke drijfveren, van latente verlangens en van onvermoed talent dat diep van binnen ‘in de kern’ al aanwezig is en ‘slechts’ de kans moet krijgen om zich volledig te ontvouwen. Zo kan het dat deelnemers aan trainingen verzuchten: ‘Ik heb het gevoel dat ik al een tijd lang mezelf niet meer ben’. Geen nood: je kunt op tal van manieren geholpen worden bij het ‘hervinden’ van je eigenlijke Zelf en bij het ontsluiten van je Ware Potentieel.

De vrolijke dialoog tussen kind en volwassene, waarin gespeeld wordt met de werkelijkheid, is daarmee vervangen door een bloedserieus gesprek met jezelf. Er vindt echter een merkwaardige verdubbeling plaats. Een splitsing tussen jezelf en ‘je échte zelf’, waarbij de laatste kennelijk graag verstoppertje speelt voor de eerste. En waarin de eerste dus kan constateren dat hij de tweede niet meer is.

Mooie boel. Rare branche. Gelukkig is de vraag ook vaak het antwoord. Wil je weten wie je echt, werkelijk bent? Degene die zich zo’n  vraag stelt natuurlijk! Dat weet elk kind…..


Geen opmerkingen:

Een reactie posten