vrijdag 30 december 2011

Politiek landschap (Modellenbingo 2)

Allemaal leuk en aardig, dat spelen met die Assen en Kwadranten, maar er komt natuurlijk een moment dat je de grenzen van je eigen Bingo gaat opzoeken ;-) De assen die ik in mijn lijst had opgenomen, kwamen immers allemaal uit de trainingsbranche. Ze vormen bouwstenen uit het typische trainers-jargon, waarmee je kennelijk op een eenvoudige manier nieuwe ‘verhalen‘ kunt maken.
Maar wat nu als ik echt twee willekeurige en ‘nietszeggende’ assen zou nemen? Ik besloot meteen maar de Moeder aller Matrixen te tekenen met de twee meest voor de hand liggende assen en vier alles behalve verrassende kwadranten:


 

Toch komt zelfs dit model tot leven als je opeens ‘ziet’ dat hier het moderne politieke landschap van ons land is weergegeven. Via de volgende redenering:

“De traditionele politieke Links – Rechts verdeling heeft lang parallel gelopen met de verdeling in de maatschappij tussen een Onderklasse en een Bovenklasse. De arbeiders waren links en de rijke gevestigde orde was rechts. Beide assen uit dit model vielen toen nog precies op elkaar. Maar deze klassieke tweedeling is nu vervangen door een 4-deling. De assen zijn in de loop der jaren haaks op elkaar komen te staan.”

En als je eenmaal zo kijkt, zie je steeds meer! De as Boven – Onder blijkt opeens naadloos aan te sluiten bij het rapport ‘Diploma-democratie’.
Het raadsel waarom SP (meest linkse partij) en PVV (meest rechtse partij) regelmatig elkaars voorstellen omarmen wordt ook kleiner. Want als je de grote partijen langsloopt valt iedereen, opeens weer keurig op zijn plek.

 GroenLinks als Links-Boven
SP als LinksOnder
VVD als RechtsBoven
PVV als RechtsOnder
PvdA als LinksMidden partij: inderdaad klem tussen SP en Groen Links, op de verticale as.
D’66 als Boven partij: ‘De partij van de academici bij uitstek’: citaat Bovens (what’s in a name ;-)

En het CDA?
Tsja, die zitten nog steeds in het Midden, maar nu op het scharnierpunt, precies waar het knarst….Omdat de aanvallen inmiddels van alle kanten komen (Boven, Onder, Links en Rechts) krijgen ze zware klappen en hebben ze grote moeite hun positie te houden.

Dus:
Staat de SP in het politieke spectrum het verst verwijderd van de PVV?
Nee, de grootste afstand zit diagonaal: tussen Groen-Links en PVV. En tussen SP en VVD.
Is het dus raar dat SP en PVV het eens zijn op punten als Europa, AOW en ouderenbeleid?
Nee: het zijn allebei OnderPartijen
Is het gek dat Cohen niet kan/wil kiezen tussen samenwerking met GroenLinks en SP?
Nee, want de PvdA probeert zowel LinksBoven als LinksOnder te bedienen, maar heeft in beide kwadranten een geduchte concurrent.
Was PaarsPlus een rare combinatie geweest?
Nee, want het verzamelt alle Boven Partijen in 1 coalitie.
Is het gek dat veel kiezers extreem lijken te'zweven'?
Nee, want ze 'zweven' zowel horizontaal als verticaal makkelijk naar een aanliggende partij, wat op het eerste gezicht verrassende verschuivingen oplevert.

Enz enz.

Nederland heeft een verwarrend politiek landschap met onvoorspelbaar kiezersgedrag? Nee hoor.

Twee Assen, Vier Kwadranten: Appeltje, eitje ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten